Zo voelt dat: lesgeven aan een robot

Zo voelt dat: lesgeven aan een robot

Een robot in de klas. Lambert Verburg had er geen moeite mee. Alles om z’n leerlingen te helpen! Hij is leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs. Zijn leerling Freya zat gedwongen thuis, haar moeder wees hem op de AV1-leenrobot. Inmiddels heeft de school zelfs een eigen robot gekocht.

“Vanaf dag 1 heeft de robot echt zijn plek in de klas,” vertelt Lambert. Hij was direct positief over de AV1: “Ik heb geen geheimen, voel me niet bekeken.” Zijn andere leerlingen vinden het ook leuk, zo’n robot: “Ze checken ‘s ochtends meteen of Freya online is.”

Samen handdoeken halen

Als ze er is, gaan lampjes op de AV1-robot aan. “Je ziet ook de oogjes van de robot, die kunnen allerlei uitdrukkingen hebben.” Freya is zelf niet te zien, maar ze kan wel praten, luisteren en rondkijken. “Ik vind het niet vreemd dat ik haar zelf niet zie. Ik heb haar toch op mijn netvlies.”

De AV1 helpt Freya om echt les te krijgen, maar werkt ook uitstekend bij leuke dingen met klasgenoten. “Bijvoorbeeld samen even handdoeken halen in een ander lokaal. Dan gaat de robot op een karretje, zó door de gangen.”

De regie houden

De AV1-robot werkt op het netwerk van de school én op 3G. Met het uitstapje naar het Nederlands Openluchtmuseum kon Freya dus gewoon mee. Lambert vertelt: “Ik liep met de robot in mijn handen en stapte een huisje binnen. Daar was een dame aan het weven. Freya vroeg hoe alles werkte. Ik heb de robot neergezet, ze kon zelf rondkijken en met die mevrouw praten.”

Lambert vindt het een mooi voorbeeld van de zelfstandigheid die de robot geeft. “Dat is anders dan met een laptop of een tablet. Daarmee is een kind beperkt in de mogelijkheden en afhankelijk van anderen.” Zelf de regie houden doet een kind goed, merkt hij.

Wantrouwige reacties heeft Lambert op school nog niet gekregen. “Zeker niet, iedereen is nieuwsgierig. Eerst weten ze niet wat het is en vragen ze: ‘Heb je een blender meegenomen?’” Door het enthousiasme heeft de school inmiddels zélf een AV1-robot aangeschaft. “Het is zo’n goede ervaring. Die gunnen we andere kinderen in dezelfde situatie ook.”