De AV1-robot is echt privacy-proof

De AV1-robot is echt privacy-proof

Een hobbel. Een drempel. Een horde. Liever geen robot in de klas vanwege de privacy! Een begrijpelijke eerste reactie. Tót je beter weet. Dus: lees waarom afstandsonderwijs met een robot op en top AVG-privacy-proof is.

Een camera is altijd een beetje spannend. Wat gebeurt er met de opnames? Kan iemand direct live meekijken? En zo ja, wie zitten er dan aan de andere kant van de lijn? Relevante vragen, zeker als je de privacy van letterlijk een schoolklas vol kinderen wil waarborgen.

Daar is bij de ontwikkeling van de AV1 natuurlijk rekening mee gehouden. Juist om te zorgen dat gebruik van de robot voor afstandsonderwijs laagdrempelig is. De Noorse fabrikant No Isolation heeft meerdere beschermingslagen ingebouwd in de AV1.

Geen opnames
Allereerst kan niets worden opgeslagen op de AV1 of via de robot op een mobiel apparaat. Opnames maken van een les is dus niet mogelijk. Het kind dat de AV1 gebruikt, kijkt op een smartphone of tablet. Schermafdrukken (screenshots) is verboden en waar de techniek dat toelaat geblokkeerd.

Met de robot maakt een kind een les mee terwijl die plaatsvindt, dus via een livestream. Er is niemand anders die toegang heeft tot die beelden. Ook niet de fabrikant. Tussen de AV1 en het mobiele toestel is een beveiligde verbinding. Gegevens worden ‘versleuteld’ verstuurd en zijn niet te zien of af te luisteren.

Niets ongemerkt
Als de robot actief is (dus als een kind meedoet met de les), is dat duidelijk zichtbaar. Het hoofd van de AV1 is omhoog, de ogen zijn verlicht. De gebruiker zelf is níet te zien op de robot. Uit onderzoek bleek namelijk dat zieke kinderen liever niet zichtbaar zijn voor hun klasgenoten.

Communiceren via de AV1 kan alleen als je fysiek bij de robot in de buurt bent. Simpelweg door te  praten. Ongemerkt berichtjes sturen of op een andere manier contact leggen, kan niet. Op die manier is de robot echt een verlengstuk van de gebruiker.

Goede afspraken
Een AV1 in gebruik nemen, is eenvoudig. Maar gaat ook weer niet zomaar. De ouders van het kind dat de robot leent, bevestigen vooraf dat álleen hun kind de AV1 gebruikt. Zelfs als een van de ouders inlogt, is dat contractbreuk en een schending van de voorwaarden.

Er is altijd maar één gebruiker die verbinding kan maken met de robot. Dat gaat met een geheime pincode op het mobiele toestel, die code wordt alleen gegeven aan de gebruiker zelf. Dus het kind dat weer bij de klas hoort.

Volledige informatie
Volgens de letter van de wet hoeft een school géén toestemming te vragen voor gebruik van de AV1 in de klas. Dat komt doordat er sprake is van een beveiligde verbinding en versleutelde gegevens. Er worden geen gegevens gevraagd, gebruikt of opgeslagen die AVG-gevoelig zijn.

Natuurlijk kán een school de ouders uit een klas wel toestemming vragen, om bezorgdheid weg te nemen. Maar een goede (extra) maatregel is volledige informatie geven over de werking van de robot. Onbekend maakt immers onbemind!

Behoefte aan (bewerkbare) standaardbrieven met informatie over de AV1? Mail je verzoek naar Robot@kindenziekenhuis.nl