AV1 robot: Bedienen is een eitje

AV1 robot: Bedienen is een eitje

Rondkijken, praten (zélfs fluisteren), gezichtsuitdrukking kiezen, rusten. Met de onderwijs-robot ben je echt in de klas. En nee, de AV1-robot doet niet hetzelfde als een tablet of videobellen. Een kind hoort via deze robot bíj de klas. Bedienen is een eitje: simpel via een app.

Stap 1 is natuurlijk zorgen dat de AV1 verbinding maakt met een netwerk. Dat is makkelijk, verbinden kan met het gewone WiFi-netwerk van de school. Thuis alvast instellen kan ook, door handmatig de gegevens (netwerknaam en wachtwoord) in te vullen.

Pauze, naar buiten!
Maar tijdens de pauze, moet de robot dan binnenblijven? Welnee. In de AV1 zit een sim-kaart, net als in een mobiele telefoon. Die werkt met een snelle 4G-verbinding. De robot kan dus gewoon mee naar het schoolplein. Óf mee op schoolreis of naar een feestje.

Welk kind zit een schooldag rechtuit starend en zwijgend stil? Inderdaad, geen enkel kind. De AV1 maakt het dus ook mogelijk om rond te kijken. Zelfs 360 graden in de rondte en 70 graden omhoog en omlaag.

Lekker samen fluisteren
Natuurlijk kan kletsen ook gewoon via de AV1. Als dat handig is, kan het lekker op fluistertoon.

Legt de leerkracht iets uit en is er een vraag? Of heeft een opdracht toelichting nodig? Dan steekt de robot een vinger op. Nou ja, er knippert een lampje op z’n hoofd. Maar de bedoeling is hetzelfde.

Een frons, glimlach, grimas. Een groot deel van menselijke communicatie gaat zonder woorden. Goed, de AV1 heeft wat minder mogelijkheden, maar de robot kan allerlei gezichtsuitdrukkingen hebben. Blije oogjes, verdrietig kijkend en zelfs verward.

Even gas terug
Natuurlijk leen je een robot niet zomaar. Dus het kan zijn dat een schooldag erg intensief is. Even gas terugnemen kan door de robot in de passieve houding te zetten. Het hoofd kleurt dan blauw als teken dat de AV1 eventjes rust.

Er is geen aparte apparatuur of ingewikkeld bedieningspaneel nodig voor de AV1-robot. Besturen en kijken kan via een app op een smartphone of tablet. Het is dus een kwestie van een app downloaden en wat knoppen leren kennen.

Duidelijke plaatjes geven aan wat de knop in het scherm doet. Dus ieder kind zal in no-time snappen hoe de robot wordt bestuurd.

De klas blijft privé
Is de privacy in gevaar? Nee, zeker niet. Het beeld dat de robot maakt is een livestream. Dat wil dus zeggen dat het beeld rechtstreeks van de robot naar het kind gaat. Iets opnemen kan niet. Screenshots maken (plaatjes van het beeldscherm) kan ook niet.

Geen enkele andere partij kan tussen de robot in de klas en het kind komen. Dat maakt de AV1 een verlengstuk van de leerling. Met het doel om goed afstandsonderwijs mogelijk te maken en eenzaamheid te voorkomen.